Mitolojik Hikayeler
Efsaneler - Destanlar

Fotoğrafım
Ad:
Konum: Izmir, Türkiye

Cumartesi, Ocak 20, 2007

KRAL MİDAS'IN KULAKLARININ UZAMASI

Efsaneye göre Marsyas adındaki bir Satiros (Keçi ayaklı, sivri kulaklı yarı insan yarı hayvan yaratıklar) bir gün kırlarda dolaşırken Athena'nın icat ettiği ancak çalarken yüzü çirkinleştiğinden fırlatıp attığı flütü bulmuş. Bir tanrıçanın eseri olduğu için çok güzel sesler çıkaran flütü çalmaya başladı..ve bir süre sonra marifetin kendisinde olduğuna inanmaya başlayarak kendini Apollon'a rakip görmeye başladı. Bunun üzerine Apollon kazananın kaybedene istediğini yapabilmesi şartıyla Marsyas ile bir yarış yapmaya karar verdi.

Apollon'un arkadaşları olan Musa'lar ve Phrygia (Fyrigia) kralı Midas yarışmada hakem oldular. Apollon gitarı ile çok güzel şarkılar çalarak ortalığı inletti. Marsyas da flütü ile ondan geri kalmayarak çok güzel şarkılar çaldı. Hakemler tereddüt ediyorlardı. Bunun üzerine Apollon Lir'ini eline aldı. O kadar güzel o kadar hoş şarkılar çaldı ki dağlar taşlar heyecandan titrediler.

Marsyas Apollon gibi çalamayacağını itiraf etmek zorunda kaldı. Apollon anlaşma gereği Marsyas'ı ölümle cezalandırdı. Yarışma sırasında Marsyas'ın tarafını tutarak onun daha iyi çaldığını iddia eden Midas'a da ceza verdi. Onun kulaklarının iyi işitmediğini söyleyerek insanlara özgü kulakları ona uygun görmedi ve Midas'ın kulaklarını uzatarak eşek kulaklarına çevirdi. Midas kulaklarından öyle utanıyordu ki sürekli başında bir kalpakla dolaşmaya başladı. Fakat berberi saçlarını keserken kulaklarını fark etmişti. Midas hiç kimseye anlatmama şartıyla berberine yaşamını bağışladı. Fakat berber bu sırrı içinde saklamakta çok zorlandı. Birilerine söylemezse patlayacağını düşünüyordu, diğer yandan söylediği taktirde Kral'ın kendisini öldürmesinden korkuyordu.

Sonunda bir gün daha fazla dayanamayarak ıssız bir yerde bir çukur açtı, ve oraya eğilerek yavaşça "Haberiniz var mı, Kral Midas eşek kulaklıdır" diye fısıldadı. Bunu söyleyince üzerinden büyük bir yük kalkmış gibi oldu ve rahatladı. Fakat kazdığı çukurun yanındaki kamışları hesaba katmamıştı. Kamışlar rüzgarla sallandıkları zaman "Midas'ın kulakları eşek kulakları, Midas'ın kulakları eşek kulakları" diye sırrı her tarafa yaydılar.

11 Comments:

Anonymous Adsız said...

GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BİR MİTOLOJİK HİKAYE

9/26/2007 1:32 ÖS  
Anonymous Adsız said...

yuyu kbelw
:p

12/09/2010 6:34 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Greetings I am sο delіghted I founԁ your webpage, I really founԁ you by mistaκе, whilе ӏ was bгοwsing οn Bing for ѕomething elѕe, Αnуwaуs ӏ am hеге now аnd wоuld juѕt likе to
ѕay thanks foг a tremеndouѕ ρost аnԁ a аll
round thгіllіng blog (I also love the theme/desіgn), I ԁon't have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome work.

My webpage ... www.carp2.Com
Here is my blog ... money betting on sports

1/12/2013 6:09 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

It's the best time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have read this submit and if I could I desire to suggest you some attention-grabbing issues or suggestions. Perhaps you can write next articles relating to this article. I want to learn more issues approximately it!

Here is my web site SEOPressor V5

2/26/2013 6:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You've dοne a
formiԁable job and our whole communitу
ωill be grateful to you.

Also ѵisit my websіtе ... seopressor version5

2/26/2013 6:45 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Haνing read this I belieѵed it was геally
enlightening. Ӏ appreciаte уou taκing
the time аnd effort tо put this information togethеr.

I onсe agaіn find myself pеrsonally spenԁіng way toο much time both reading and leavіng comments.
Вut so whаt, it waѕ ѕtill ωorth it!


my wеbsitе: SEOPressor V5

2/26/2013 2:48 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Quality artіclеs oг reνiews is the key to
invіte thе visitoгs to pаy a quicκ ѵisit the web page, that's what this website is providing.

Feel free to surf to my blog ... SEOPressor V5

3/11/2013 3:55 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

When I initially commеnted I сlіcκeԁ the "Notify me when new comments are added"
checkbox аnd noω еach time a cοmment is added Ι get sеvеral
emaіls with the sаme comment. Is thеre
any way you сan remove people from that service?
Bless you!

Also νisit my pagе; SEOPressor

6/09/2013 9:25 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Awesome post.

My weblog - online televizyon izle spor

6/09/2013 10:08 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

paylaştıgınız için teşekkürler

10/30/2013 7:33 ÖS  
Anonymous Adsız said...

yerin kulağı vardır deyimi de bu efsaneden geliyor olabilir mi?

12/13/2013 2:25 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home